Att planera och anlägga trädgård

Visst är det fantastiskt kul att jobba ute i trädgården och ännu roligare är det om man börjar från noll och alltså ska planera och börja att anlägga sin egen trädgård. Om man känner att man har kunskap och kreativitet nog går det utmärkt att planera sin trädgård själv, men ett smart tips kan vara att ta hjälp av en trädgårdsarkitekt och tillsammans komma fram med en ritning som man känner sig väldigt nöjd med.

Även om det kanske inte är det billigaste alternativet, så blir det troligtvis billigast i längden. Att göra rätt från början är alltid det bästa beslutet för ekonomin, men även för välbefinnandet som uppstår när man kan skåda ut över sin vackra trädgård.

Oavsett om du ska planera trädgården själv eller ta hjälp så finns det några punkter man bör ha gått igenom.

  • Hämta så mycket inspiration som du bara kan. Använd dig av trädgårdstidningar, nyhetstidningar eller sök efter bilder på nätet. Ju klarare bild du har av hur du vill att din trädgård ska se ut, desto lättare blir det.
  • Anpassa trädgården efter utseendet eller själen i ditt hus. Många gör misstaget av att skapa en alldeles för modern trädgård till ett t.ex. 60-tals hus och vise versa. Man kan tänka som så att huset och trädgården ska tala samma språk.
  • Nu är det dags att börja planera ordentligt. Använd dig gärna av ett stort ark så att du kan få med huset och eventuella garage/förråd i din ritning. När du ritar upp hur du vill att din trädgård ska se ut så glöm inte bort att räkna med saker som vart solen ligger på, vilken yta som passar bäst för lekar eller vart dina grönsaker eller örter kommer att växa som bäst.
  • Likheterna mellan trädgård och hus ger hela platsen en helhet, med precis som i modetidningarna är det viktigt att variera. De flesta hus har redan ett relativt maskulint uttryck, med skarpa kanter och väggar. Låt trädgården vara den feminina touchen.