Så lyckas du med trädgården

Att planera och sköta en trädgård kan för många låta som ett riktigt stort jobb som kräver mycket kunskap och erfarenhet. Visst är det alltid bra att ha kunskap om växtlivet till en sådan nivå att man vet vart ens blommor och växter trivs som bäst eller hur de ska skötas, men mer än så är egentligen inget krav.

Innan man börjar att planera sin trädgård är det viktigt att man funderar över hur mycket tid man vill att trädgården ska ta. Om man vill ha en vacker trädgård att titta på, men egentligen inte har så mycket intresse eller tid för den är det alltså bäst att välja bort all form av grönsaksland. Vill man ändå odla något ätbart i sin trädgård kan man istället satsa på bärbuskar. Vinbärsbuskar, hallon, björnbär eller krusbär passar utmärkt i denna situation och så gör även rabarber.

Nästan vem som helst kan sätta ihop en trädgård genom att slänga ut lite frön och vänta på regnet, men för att verkligen lyckas med sin trädgård behöver man lägga ner lite själ och hjärta i sitt arbete. Nedan följer några punkter som kan vara till hjälp för den som vill få till en trädgård som är hållbar och som verkligen förgyller tillvaron.

  • Tänkt inte för stort utan begränsa dig hellre till några få sorters blommor och växter. Det blir enklare att sköta om din trädgård då.
  • Det bästa du kan göra är att plantera i grupper. Vanligtvis rekommenderas det att plantera i grupper av tre, men även grupper av fem kan göra sig utmärkt.
  • Genom att väva in växterna i varandra får du ett mer naturligt och vackert utseende på din trädgård.
  • Rätt typ av redskap och arbetskläder kommer att göra jobbet roligare och mer effektivt. Du behöver naturligtvis inte sätta på dig hängselbyxor och stråhatt, men nog är kläderna en del av hela upplevelsen.