Ta hand om dina trädgårdsredskap

Att ta hand om sin trädgård är viktigt för att växterna och blommorna ska kunna må så bra som möjligt, men även för att din trädgård ska se snygg och prydlig ut. Vilka redskap som just din trädgård behöver beror på vilken typ av växter och eventuella grönsaker som du har. Att köpa redskap är en investering som man bör satsa ordentligt på, men för att redskapen ska kunna hålla länge är det viktigt att man tar hand om dem på rätt sätt.

  • Alla typer av redskap som du använder i marken (t.ex. skyfflar och spadar) bör alltid sköljas av efter att du är klar. Kom ihåg att redskapen behöver få torka innan du ställer undan dem.
  • Använder du dig av spadeggar kan du med jämna mellanrum behöva skärpa dessa så de håller sig vassa. Detta går bra att utföra själv och man använder sig endast av en skärpkniv.
  • För krattor och räfsor kan man med hjälp av en stålborste se till att få bort ogräs och andra växter som har fastnat. En stålborste kan även se till att få bort rost som har bildats på redskapet.
  • Sekatörer, grensaxar och häcksaxar kräver en hel del underhåll. Du behöver se till att smörja dessa för att de ska bli mjuka och enkla att använda sig av, men redskapen behöver även slipas. Att försöka klippa med en trög sax är både jobbigt och ineffektivt på alla sätt.
  • Använder du sig av en skottkärra i trädgården? Du är långt ifrån ensam. En skottkärra är nödvändig för att frakta t.ex. jord eller löv, men kräver även sitt underhåll för att kunna fungera som den ska. Det bästa är att se till så att man oljar navet på skottkärran och att man dessutom ser till så att skottkärran är fri från jord eller växter som kan samla fukt och leda till rostskador.